Po godzinach | 12.07.2021

Gniazdo os, pizza z młodymi ziemniakami i ekspresowe chaczapuri – o kulinarnych podróżach

Klopsiki po mandżursku, meksykańskie burrito, węgierski langosz, a może obłędnie pyszne indyjskie mango lassi? Każdą z tych potraw możesz się delektować bez wychodzenia z domu, we własnej kuchni. Naucz się je przyrządzać od tych, którzy znają się na rzeczy!  

Szkoda życia na jedzenie wciąż tych samych dań. Dzięki przysmakom z różnych stron świata możesz w mgnieniu oka przenosić się z kraju do kraju  i wciąż odkrywać coś nowego. 

W korzystaniu z przepisów na dania z odległych miejsc najlepsze jest to, że możesz nadać zupełnie nowy smak nawet całkiem zwyczajnym i dobrze Ci znanym produktom, takim jak ziemniaki, szpinak i kalafior. 

Gdzie znajdziesz przepisy na mniej lub bardziej egzotyczne smakołyki? 

Vlog Kuzyn Hindus 

https://www.youtube.com/user/VirenGotuje

Mango lassi, chlebki naan, marynowana czerwona cebula, Palak Aloo (czyli ziemniaki ze szpinakiem), Goobi Aloo (kalafior z ziemniakami), ryż z sosem miętowym, mango lassi – przepisy na każde z tych dań oraz instrukcje krok po kroku znajdziesz w serwisie YouTube na kanale Kuzyn Hindus.  Dowiesz się także jak kroić mango, jak jeść hinduskie potrawy bez pomocy sztućców (sos też!) i jak zrobić Masala Chai, czyli herbatę po indyjsku. Autorem vloga jest Viren Bhandari, pochodzący z Indii przedsiębiorca, który mieszka w Polsce od 20 lat. 

Przepis na mango lassi.

Blog Ale Meksyk!

https://www.alemeksyk.eu/

Quesadilla kwiatami cukinii albo szparagami, fajita z polędwicy wieprzowej, enchilada z indykiem w sosie chipotle, burrito na kilka sposobów – przepisy na wszystkie te dania znajdziesz na blogu Magdy i Łukasza Sawów. Nie samym Meksykiem człowiek żyje, dlatego autorzy zamieszczają też przepisy z innych części świata, dzięki którym zrobisz np. hiszpańskie tapasy. 

Blog Kuchnia Agaty 

https://kuchniaagaty.pl/kategoria/przepisy/kuchnie-swiata

Na blogu prowadzonym przez Agatę Jędraszczak, która wydała własną książkę kucharską, prowadzi programy kulinarne w stacji Kuchnia+ . a także współprowadzi kilka innych, znajdziesz m.in. przepis na węgierski langosz, arabską pastę z pieczonego bakłażana, rosyjskie syrniki (pyszne placuszki z twarogu), azjatyckie pierożki gyoza i mnóstwo innych frykasów, czasem dość zaskakujących, jak np. pizza z… młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem. 

Vlog UMAMI

https://www.youtube.com/c/UMAMIkuchniaAzjatycka

Co Koreańczycy wrzucają na grilla i jak wygląda lunchbox w stylu japońskim? Jak zrobić zupę miso albo klopsiki po mandżursku? Czy nudny wczorajszy rosół da się zmienić w pyszną chińszczyznę? O tym wszystkim na YouTube opowiada Daniel Brzeziński, autor kanału UMAMI, na którym – wbrew nazwie kojarzącej się z Azją – znajdziesz także przepisy na dania z innych stron świata oraz różne wariacje na ich temat, np. sos boloński w wersji… chińskiej.

Śnieżka gotuje

http://www.sniezkagotuje.pl/

Niewiele wiesz o kuchni rumuńskiej? Dzięki blogowi Śnieżka gotuje możesz to zmienić! Znajdziesz tu m.in. przepis na Gniazdo os – rumuńskie ciasto maślane, papanasi, czyli bardzo szczególne pączki, a także na dania z różnych rejonów świata, np. bobotie – aromatyczną zapiekankę z RPA, włoską foccacię i musakę w wersji greckiej i bułgarskiej. 

Książka „Daj gryza. Smakowite opowieści o jedzeniu” 

W kulinarną podróż warto zabrać także dziecko. Pomoże Ci w tym książka „Daj gryza” Aleksandry i Daniela Mizielińskich oraz Natalii Baranowskiej, wydana przez wydawnictwo Dwie Siostry. Znajdziesz tu 40 prostych przepisów z każdego zakątka Ziemi, np. na wietnamski skwierczący naleśnik, mleczne batoniki z Indii, brazylijskie pralinki z kajmaku czy amerykański placek z masłem orzechowym. Są tu także pasjonujące opowieści, np. o tym, co można przyrządzić z bambusa, z czego robi się chałwę i co można kupić na pływającym targu.

Kulinarne życie Armine 

http://www.smakiarmine.pl/ 

Armine jest Ormianką, jednak na jej blogu można znaleźć dania nie tylko kuchni ormiańskiej, ale także tatarskiej, turkmeńskiej, uzbeckiej, rosyjskiej, osetyńskiej, kazachskiej i nie tylko. Oto jeden z jej przepisów: 

Przepis Armine na ekspresowe chaczapuri 

http://www.smakiarmine.pl/kuchnia-gruzinska/ekspresowe-chaczapuri/

Składniki:

– 350-370 g mąki pszennej (np. tortowej) + mąka do podsypania 

– 55g masła

– 125 ml kefiru

– 125 ml śmietany (np. 12%)

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Nadzienie: 

– 150 g sera feta

– 150 g sera żółtego (np. gouda)

– 150 g twardej mozarelli

– 3 łyżki śmietany

– sól do smaku

  • Rozpuść i wystudź masło. 
  • Wymieszaj kefir ze śmietaną, cukrem, solą i sodą. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę.
  • Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. 
  • Zetrzyj sery na tarce na dużych oczkach, dodaj śmietanę, przypraw wg smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. 
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 1cm.
  • Na środku każdego placka umieść 1-2 łyżki nadzienia, zawiń brzegi ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Dokładnie zlep podniesione brzegi, spłaszcz placek ręką. 
  • Smaż po obu stronach na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. 

Gotowe chaczapuri posmaruj masłem i podaj z sosem i warzywami. 

A jeśli masz apetyt na więcej…

Świetne działy z przepisami z różnych stron świata znajdziesz także na takich stronach jak:

  • Kwestia Smaku https://www.kwestiasmaku.com/przepisy/kuchnie-swiata – kuchnia grecka, orientalna, marokańska, indyjska, chińska, japońska, tajska, wietnamska, meksykańska, amerykańska
  • White Plate  https://whiteplate.com/category/kuchnia-azjatycka-i-arabska/ – kuchnia azjatycka i arabska 
  • Chilli, czosnek, oliwa https://www.chilliczosnekioliwa.pl/ – kuchnia śródziemnomorska
  • Kukbuk Kukbuk.pl – m.in. nowojorskie klasyki

Po prostu spróbuj

Na co masz dzisiaj ochotę? Na schabowego i nieśmiertelną surówkę z marchewki, czy może jednak na coś, czego jeszcze nigdy nie jadłeś? Spróbuj przyrządzić coś, co jadają ludzie żyjący całkiem gdzie indziej. Być może odkryjesz zupełnie nowe smaki!

Tagi