X

Więcej przestrzeni w lodówce! Poznaj sposoby, dzięki którym lepiej zadbasz o porządek

Polacy wyrzucają rocznie aż 5 mln ton jedzenia! Ponad połowa tej żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Warto więc zastanowić się, jak można zmniejszyć te ilości, przyczyniając się tym samym do ochrony środowiska i dbałości o ekosystem. Dobrym początkiem będzie po prostu… właściwe ułożenie jedzenia w lodówce! Sprawdź, w jaki sposób ta z pozoru prosta czynność może zmienić tak wiele.

Z tekstu dowiesz się:

  • czy półki w lodówce mają konkretne przeznaczenie,
  • dlaczego ważne są priorytety,
  • dlaczego najlepszym przyjacielem porządku są organizery.

Jak układać jedzenie w lodówce? Mogłoby się wydawać, że to przecież nic trudnego. Wystarczy po powrocie ze sklepu wyjąć zakupy spożywcze z siatek i ułożyć je równo na półkach w szafkach i lodówce. Nic bardziej mylnego! Są bowiem zasady, których warto przestrzegać, aby zaoszczędzić nie tylko miejsce, ale też pieniądze na późniejszych zakupach.

Jak ułożyć jedzenie w lodówce? Najpierw poznaj swój sprzęt AGD!

Każda lodówka składa się z kilku półek – to oczywiste. Czy wiesz jednak, dlaczego znajomość ich przeznaczenia jest tak ważna? Każde „piętro” lodówki to bowiem inna temperatura! Warto więc wiedzieć, jak układać jedzenie w lodówce zgodnie z przeznaczeniem półek. Przeczytaj, jak powinno to wyglądać:

  • najwyższa półka – temperatura około 7 stopni, powinny się więc na niej znaleźć produkty o długiej dacie ważności, które nie potrzebują mocnego schłodzenia, jak np. dżemy, masło, przetwory czy soki;
  • środkowa półka – temperatura około 4-5 stopni, odpowiednia do przechowywania nabiału, wędlin i paczkowanych gotowych dań do podgrzania;
  • najniższa półka – temperatura około 2 stopni, to miejsce przeznaczone jest do trzymania świeżego mięsa oraz ryb, które do utrzymania świeżości wymagają najniższej temperatury;
  • szuflady – temperatura do około 10 stopni, służą do przechowywania niektórych warzyw i owoców, które do zachowania świeżości powinny być utrzymywane w temperaturze niższej niż pokojowa;
  • półki na drzwiach – temperatura około 10-15 stopni, to miejsce jest narażone na największe wahania temperatury, należy więc trzymać tam produkty, które wymagają jedynie delikatnego chłodzenia, np. różnego rodzaju sosy, takie jak keczup i musztarda.

Jak ułożyć jedzenie w lodówce? Ważne są priorytety

Nie tylko ułożenie na odpowiednich półkach jest istotne. Należy bowiem także pamiętać, że nasza natura sprzyja magazynowaniu, przez to w lodówce często znajdują się produkty o przekroczonym lub niemal przekroczonym terminie ważności. Często zapominamy o niektórych otwartych słoikach,  w rezultacie stoją miesiącami. Jak ułożyć jedzenie w lodówce, żeby się nie marnowało? 

Przede wszystkim pamiętaj, żeby sprawdzać daty przydatności do spożycia. Wykorzystaj trik, którego używa się w sklepach – przesuwaj na początek półki produkty o krótszej dacie. Będziesz wtedy pamiętać, że w ogóle istnieją, a dzięki temu zużyjesz je, zanim się zepsują bądź zanim kupisz zupełnie nowe – te same – produkty. 

Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Postaw na organizery!

Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie ułożenie jedzenia w lodówce, warto zdecydować się na używanie organizerów. Są to zazwyczaj plastikowe lub – najlepiej – szklane pojemniki, w których możesz przechowywać właściwie wszystko. 

Zamiast trzymać wędlinę czy sery w foliowych reklamówkach, lepiej przełożyć je do estetycznych pojemników. Dzięki temu jedzenie dłużej zachowa świeżość, nie będzie również przyjmować zapachów z innych części lodówki. Organizery pozwalają także na zaoszczędzenie miejsca, gdyż możesz je ustawiać jeden na drugim. Warto również opisać każdy pojemnik, aby bez problemu odnaleźć potrzebne produkty. Jeśli natomiast chcesz zadbać o porządek jeszcze bardziej, możesz dodatkowo wyposażyć się w zgrzewarkę. Dzięki temu starannie opakujesz mięso i ryby, jednocześnie przedłużając ich świeżość.

Wiesz już, jak utrzymać porządek w lodówce. Dzięki temu łatwiej będzie Ci ją także czyścić – wyciągnięcie kilku pojemników zajmie tylko chwilę, podobnie odłożenie ich na miejsce. Jednocześnie zadbasz o to, aby produkty się nie marnowały, co pozwoli Ci na oszczędzenie pieniędzy, a także zadbanie o środowisko!